Hallottál már Peréről?

Aprócska falu Borsod megyében.
15 kilóméterre Európa mértani közepétől (Tállya),
16 kilóméterre a tündérek várától (Boldogkő vára),
17 kilóméterre Kossuth Lajos szülőházától (Monok),
18 kilóméterre az első magyarnyelvű Bibliától (Vizsoly).

Mégis mitől lenne érdekes ennyi remek lehetőség között ez a kis település?

Kedves Vándor!

     Hernádszentandrásról közelítve, egy pajkos kis folyón, a Hernádon vezet át az utad, egy hídon, melyet mesés nyári éjjelen a tiszavirágok milliói aranyoznak be. Elhallgatod a víz vidám csobogását. Továbbmész a főúton, enyhe lejtő alján Aranyhordó Fogadó ínycsiklandó fogásai enyhítik éhségedet. De töretlenül mész fel a kanyargó úton.
A falu közepén hidegvízű forrással olthatod szomjadat, és innen már csak pár lépés
a
Pereputty Álmodóház.

Egy kertnyi béke, egy háznyi csend. Élvezd a madárcsicsergést! Este, ha figyelmesen hallgatózol, a sünök szuszogásából kiderítheted, merre vezet aznap szorgos kis útjuk.
A lángnyelvek mohó táncában gondolataid elmerülnek, itt könnyű kiszakadni a hétköznapokból. A pirongó parázs melegíti étkedet. A vastag kőfalak bent tartják vidám éneked. 37 vetett ágy, felszerelt konyha és vizesblokk szolgálja az igényeidet.

Vár az ismeretlen, a kaland. Fel, egészen a falu végéig, a dombra. Lábad szaladni vágyik. Szíved érzi, valami csoda vár itt. Felérsz a tetejére és…. ott meglátod…

A Hernád völgyének szemet gyönyörködtető látványa tárul eléd.
Kedved lenne bebarangolni? De hisz megteheted! Elindulsz.

Jobbra levezet utad a kanyargó vad folyó partjához, ahol a gémek és darvak gyanakodva libbennek egy távolabbi fa koronájára. Balra a szurdokon át a fennsík vár. Innen még messzebbre ellátsz. Főleg, ha távcsővel is készültél a kalandra. Itt folytatod utad, ami a rejtélyes Három Halomhoz visz. Kunhalmok és földvárak jelzik gyógyító, Sárkányvonalak helyét. Érzed ezt az erőt és energiát? A mese tovább folytatódik. Te írod. Gyere el és
éld át, légy a Mese Hőse! Tapasztald meg a csodákat, amiket ez az apró falu nyújtani tud Neked. A Pereputty Álmodóház vár!

„Az út, mely szóba-fogható, nem az öröktől-való; a szó, mely rája-mondható,
nem az örök szó.”
                 Tao te King- Az Út és Erény könyve