Aktív kikapcsolódás

Fedezd fel a múltat, élvezd a jelen pillanatot, és kóstold meg a jövőt - aktív kikapcsolódás Perén és környékén!

Történelem és várak rajongóinak

Ha a történelem és a várak szerelmesi vagytok, nem kell messzire utaznotok, csupán 15 km a Boldogkői vár, mely IV. Béla király idején épült. A regéci vár 30 km-re található, a Rákóczi család egykori uradalmi központja. Mint ahogy a Szerencsen (21 km) és Sárospatakon (43 km) található vár, szintén a Rákóczi család nevéhez fűződik.

Már a tatárjárás előtt is állt, az Aba nemzetség tulajdonába tartozó Füzér vára,
59 km-re tőlünk. Nemcsak híres barack pálinkája miatt, de történelmi szempontból is érdemes ellátogatni a 30 km-re lévő Göncre ahol Amadé vár romjai, Pálos kolostorrom, Huszita ház várja az oda látogatókat.

A Monokon található Andrássy-kastélyt (17 km) és annak csodálatos kertjét is érdemes szemügyre venni, de Kossuth Lajos szülői háza is itt található. Vizsolyban (18 km) megtekinthető az első magyar nyelvű Biblia, valamint különleges élményeket kínál a Méz Múzeum, vagy a vizsolyi kőfejtő.

Gasztronómia és borok kedvelőinek

Szereted a gasztronómiát és a kiváló magyar borokat? Akkor ne feledd, hogy a szomszédos települések, Tállya, Mád és Tokaj mind része a történelmi borvidéknek. Itt megkóstolhatod a méltán híres magyar borokat, amelyek hírneve már túllépte az ország határait is. Ha szereted azokat az ételeket és italokat, amelyek gazdag történelmi és kulturális hagyományokkal rendelkeznek, akkor ne hagyd ki ezt a környéket az utazási listádról.

Amennyiben a fenséges borokon kívül valami másra vágysz, menj el Göncbe, ahol megízlelheted a híres gönci barackpálinkát, ami elengedhetetlen része lesz utazásodnak.

Éttermek terén is színes a paletta, mivel az Anyukám Mondta Encsen (mindössze 9 km-re) és a Tejjel Mézzel Étterem Göncruszkán (24 km-re), vagy a Sárga Borház Disznókőn (23 km-re), mindenképpen megér egy kulináris látogatást. De ha mindez nem lenne elég, akkor a 30 km-re lévő Tarcalon, az Andrássy Kúriában megtalálható Bobajka étterembe is érdemes egy kitérőt tenni.

green grapes on brown tree branch during daytime
green grapes on brown tree branch during daytime
Túrák és természet szerelmeseinek

Szerencsés földrajzi helyzetünk miatt 30 km-es környezetünkben minden adott az aktív pihenéshez.
A falu lábánál fut a Hernád folyó, amely ideális horgászhelyeket és kajak, kenu túra útvonalat kínál. Felszereléseket biztosítjuk!

Kiváló országúti és terep kerékpárutak indulnak Peréről. Vizsoly, Gibárt, Tállya, Mád, Gönc és még sok szép település kényelmes távolságokra. A bátrabbak és kalandvágyóbb kerekezők a Hernád dimbes-dombos magaspartján találnak útvonalakat és természeti csodákat. Külön érdekesség a 42 km-re található Telkibánya, ahol a szemfüles vándor kristállyokkal biztosan, de a szerencsések akár arannyal is találkozhatnak. Tállya, amely mindössze 15 km-re fekszik, egyben Európa mértani középpontja, híres kiváló borairól és párlatairól. A környék számos borkóstolót kínál, ahol megkóstolhatod az igazi különleges magyar borokat, például Mádon, ahol a híres zsinagógát is megtekintheted.

A hagyományos túrázóknak jó hír, hogy az Országos Kéktúra útvonala a közelben van. Valamint áthalad a településen a Tátorján tanösvény is, ami által rengeteg természeti és földrajzi csoda megismerhető.
A túrákhoz eszközöket, túravezetést egyeztetés alapján biztosítunk.

A VARÁZSLATOS HERNÁD-VÖLGY

Tekintsd meg a végtelen lehetőségek tárházát.